Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omyl jménem Mozzarella

Za devatero horami a devatero řekami, v jedné malé vesnici v italské Kampánii, žil byl sýrař Pasquale. Jednoho dne se probudil do zakaboněného rána, i z postele vstal jak se říká zadkem napřed, nasnídal se a ještě celý rozcuchaný

Tolik praví legenda. A pravdou je, že mozzarella se vyrábí z mléka zahřátého na 75 °C, čímž se zničí bakterie. Po té se do něj přidá syřidlo, mléko zkysne a odstředí bílkovinu a tuk od syrovátky. Vznikne nám tedy tvaroh, který se nechá lehce uležet a pak se kusy tvarohové hmoty házejí do horké vody. Vznikne hutná a leská hmota, která se musí pořádně promíchat a z ní se pak ukrajují a tvarují  kousky mozzarelly. Odtud pochází i jméno mozzarelly. Mozzare znamená italsky odříznout. Ručně nebo strojově vytvarované kuličky mozzarelly pak putují do studené vody, čímž sýr získá pevnější konzistenci. Nakonec se ukládá do slaného nálevu, ve kterém se mozzarella uchovává.

Není mozzarella jako mozzarella

Když jsem poprvé v Česku ochutnala mozzarellu, tak jsem se jen znechuceně ošklíbla. A to má být jako co, ta vysušená,drolící se nedobrá koule bez chuti? Můj pohled na ni se ovšem změnil v okamžiku, kdy mi přistála v Itálii na stole jako předkrm. To že je ta mozzarella? A nepletete se? Taková lahoda ! Úžasná smetanová chuť, krásně vlhká a lehoulince slaná, čerstvá a voňavá. Na jazyku se rozplývá a mezi zuby vám vytryskne mléko.

Pochopila jsem, že mozzarella se musí jíst co nejčerstvější a i když expirační doba na sáčku je třeba 2 týdny, odnesou to vaše chuťové buňky a nebude vám chutnat jako ta čerstvá.

Také jsem byla poučena, že existují 2 druhy mozzarelly. Ta pravá Mozzarella di Bufala, která se vyrábí pouze z buvolího mléka Tento sýr nese ochrannou známku DOP (Protected Designation of Origin). A mozzarela označovaná jako fior di latte, nebo-li mléčný květ. Ta je vyráběna z mléka kravského. Variantou obou je pak mozzarella affumicata, čili uzená mozzarella, která se začala dělat právě proto, aby sýr déle vydržel.

Dobroty z mozzarelly

Nedaleko místa, kde v Toskánsku bydlím, je rodinná farma, kde vyrábějí mozzarellu a další výrobky z ní. Majitelé pocházejí jak jinak než z Kampánie a vyrábí z mozzarelly tolik dobrot, že se musím krotit, abych je nenavštěvovala příliš často. Nedávno mi ukázali i výrobnu a učili mě točit uzlíky a různé tvary z mozzarelly.

Ochutnala jsem nejen skvělou mozzarellu di Bufala, ale i výbornou smetanovou ricottu, uzenou mozzarellu nebo tzv. burratu, což je tvarovaný uzlík mozzarelly plněný hustou smetanou. Mňam. Vyrábějí i různé druhy sýrů, mascarpone a mnoho dalšího. Však vás tam zavedu, když budete chtít.

 

Několik rad

Mozzarellu konzumujte co nejčerstvější, neskladujte ji dlouho v ledničce.

Mozzarellu nikdy nezamrazujte, zničíte ji tak.

Mozzarella di Bufala je nejvhodnější k přímé konzumaci, k tepelnému zpracování je vhodnější mozzarella z kravského mléka - třeba na pizzu či do lasagní.

 

Receptík na toskánský předkrm:

Mozzarellu di Bufala překrojte na půl, lehce opepřete čerstvě namletým pepřem, zakápněte panenským olivovým olejem, rozložte na talíř spolu s plátky parmské šunky (prosciutto crudo), cherry rajčátky, olivami nebo malými červenými cibulkami. K tomu si dejte plátek bílého chleba a jemně perlivé suché bílé víno.

Tak trochu jiný salát caprese:

Všichni ho znáte a jistě jste ho již mnohokrát připravovali. Ale zkuste jednou malou změnu. Na talíři udělejte lůžko z rukoly, přidejte na jemno nakrájená nepravidelná kolečka z rajčat, mozarellu nekrájejte, ale natrhejte ji na kousky a pohoďte na rajčata. Lehce osolte a opepřete, zakápněte panenským olivovým olejem a nakonec vše lehce dochuťte hustým glazé z balzamikového octa. A voilá - lehká, dietní a chutná večeře je na světě.

Už mnohokrát bylo řečeno, že v jednoduchosti je síla. Na jednoduchosti a čerstvosti je postavena celá italská kuchyně. A v případě mozzarelly to platí dvojnásob.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana De Rosa | pondělí 16.3.2015 15:32 | karma článku: 27,93 | přečteno: 4605x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Jak se (ne)hubne v Itálii

Zhubnout v Itálii? Pro mě naprosto neřešitelný problém. Já vždycky zhubnu jen v Česku. Teď zrovna jsem se vrátila a známí Italové si mě se zájmem prohlíželi a ptali se mě, jak je možné, že mě tak krátký pobyt doma změnil.

11.5.2015 v 8:12 | Karma: 30,57 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Velikonoce v Itálii? Plus 10 kg !!!

Prožít velikonoční svátky v Itálii znamená připravit se na to, že vaše snaha zhubnout dostane vážné trhliny a všechna kila, která jste od Vánoc pracně shodili, se vám znovu budou vysmívat z nedopnutých kalhot. Italskými Velikonocemi se totiž musíte doslova „prožrat“.

28.3.2015 v 11:27 | Karma: 26,92 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Voňavé, křupavé a plné chuti - prasátko jménem Porchetta

Nejoblíbenější rychlé občerstvení v Itálii voní po jemném vepřovém mase, bylinkách a křupavé kůrce. Žádná placatá rozemletá kráva v housce s marmeládou ji absolutně nemůže konkurovat. Prasátko se tady jmenuje Porchetta a najdete jí napříč celou Itálií ve stáncích, na trzích, u prodejců podél cest, ale i v masnách a obyčejných obchodech.

23.3.2015 v 14:27 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

Já a automobil máme spolu takový zvláštní vztah-nevztah. Toužíme po sobě, ale nejsme příliš kompatibilní. Řízení mě v útlém mládí nikdy neoslovilo a to se mi na stará kolena vymstilo.

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Milostná romance v San Remu

S festivalem v San Remu je to tak trochu jako s Berlusconim - nikdo ho nechce, ale všichni ho volí. Stejně tak je to i se sledovaností tohoto hudebního festivalu. Údajně nikoho nezajímá, ale všíchni se něj koukají.

13.2.2015 v 1:31 | Karma: 30,12 | Přečteno: 8131x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2122x
Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy